Nokia N96

Autor nokiaphones | 10 Nov, 2009

  Kao po pravilu prosečno razmišljanje korisnika nije okarakterisano sofisticiranošću ili dubinom – sve o čemu prosečan korisnik vodi računa pri odabiru telefona jeste oznaka i njegova funkcionalnost. Uzmimo na primer model Nokia N95 – to je u svakom slučaju vrhunski telefon tako da prosečni korisnik smatra da će telefon koji nosi oznaku N96 imati poboljšane performanse prethodnog u svakom pogledu. Ova logika donekle ima smisla ali ukoliko se malo više zagledamo u N96 shvatićemo da to baš i nije tako.

  Nokia ima jasan cilj: izdati različita rešenja da bi se razrešile razlike koje postoje a za to su potrebni telefoni sličnog dizajna koje karakterišu jedinstvene karakteristike. Budući da su slični po pitanju dizajna, to im pomaže da ostanu u okviru istog opsega onih modela koji su slični i koji će biti kupljeni samo zbog toga, iako što se filozovije i hardvera tične oni ne mogu biti više polarizovani. U suštini to je priča koja prati model Nokia N96 koji je nasledio titulu „vodećeg modela“, tako da se sada smatra najboljim S60-baziranim rešenjem koje postoji, što u suštini nije tačno. Ovo je proizvod koji treba da otvori opseg rešenja sa sličnim karakteristikama, nešto što kompanija Nokia do sada nije uradila.

  Portfolio Nokia-e nudi par DVB-H rešenja, naročito model Nokia N77 i malo stariji model, N92. Nijedan od njih nije široko rasprostranjen budući da su korišćeni bilo u televizijskim pilot projketima ili su prilagođeni za određene regione (kao N77 za Tajvan u jesen 2007). Zaista, imajući u vidu da veliki broj tržišta još uvek nemaju omogućenu DVB-H televiziju, replika N73, poboljšana sa nekim funkcijama zaista je bila neumesna. U martu 2008 godine, evropske vlasti standardizovale su DVB-H i od tada se ulažu svi napori da se to podrži. U tom smislu Nokia N96 ima velike šanse da izbegne ulogu ružnog pačeta koje nikada neće biti objavljeno – na sreću, mobilna televizija nije bila veliki fokus kod modela N96, već se nekako utopila među ostale funkcije.

  Kao i većina drugih rešenja N serije, N96 je veoma bogat i dobro opremljen model po pitanju multimedijalnih sadržaja , naročito kada je reč o video odeljku. Postoji i veliki broj ostalih stvari koje je vredno pomenuti – dijagonala ekrana, hardverska podrška za H.264 enkodiranje, brži video i postolje koje omogućava stajanje N96 modela na ravnim površinama u toku snimanja.

   

  Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je pre godinu dana Nokia započela da obogaćuje svoj proizvodni portfolio ne samo različitim stilovima već i hardverskom platformom kojom su podržana njihova rešenja. Nokia N95 i njeni naslednici izrađivani su na osnovu TI OMAP čipa, dok N96 koristi prednosti STMicroelectronics-ovog Nomadik-a. Kada se ova dva telefona uporede, njihove sličnosti se ne razlikuju mnogo od njihovih fizičkih aspekata, budući da ostale stvari, kao što su funkcionalnost i hardver, veoma su različite.

  Da li je N96 rešenje za masovno tržište? Ne. Da li je to specijalizovane rešenje namenjeno za određene korisnike? Ne. To je nešto između. Ovaj telefon će doživeti umerenu prodaju iako će konfuzija oko njega sigurno zaseniti osrednju prodaju. U našim prodavnicama se može naći za približno 560 eura.


1 Komentari & 0 Trekbekovi od "Nokia N96"

  Nije los ali tu je i nokia N97

  Autor cage 10 Nov 2009, 17:43
Dodaj komentar

Zapamti me