Nokia N78

Autor nokiaphones | 10 Nov, 2009

  Nokia 78 je zamišljena kao zamena za model Nokia N73, međutim, to neće biti prosta zamena kao što se to čini na prvi pogled. Ne bi bilo pošteno misliti da proizvođač teži da povuče Nokia-u N73 sa tržišta, budući da je to jedan od najpopularnijih S60 baziranih uređaja. Ovaj model će zadržati svoje mesto u prodavnicama još neko vreme, to je sigurno, međutim Nokia N78 je već zauzela poziciju N73 samim svojim pojavljivanjem. Štaviše, postoje neki detalji vezani za ovaj telefon za koje se na prvi pogled čini da nemaju toliku važnost u kontekstu Nokia-ine S60 linije.

  Prva i najvažnija stvar koju ovde treba da navedemo jeste update-ovano treće izdanje S60 platforme – N78 podržava Feature Pack 2. Postoji veliki broj izmena po pitanju funkcionalnosti, ali ukoliko uporedimo ono što je proizvođač dobio sa onim što je imao, videćemo gde je obrt. Kamera modela N78 nije jedno od vrhunskih rešenja i daleko je od nivoa kamere koju poseduje Nokia N73. Zajedno sa FM prijemnikom, hardverskim GPS risiverom model N78 je i dalje jednak N73 aparatu po pitanju odeljka vezanog za slike. Centralni deo u 2008 će zauzeti GPS i online servisi dok kamera više neće imati toliko bitnu ulogu, pa je to razlog zbog kojeg će Nokia N82 dominirati srednjim opsegom uređaja. Ovaj aparat je predstavljen na tržištu da bi se povećala ponuda rešenja namenjenih za fotografisanje i sigurno je da se sa te pozicije neće pomeriti do sredine 2009 godine. Tu se sada pojavljuje drugo pitanje – ukoliko je Nokia N82 dizajnirana da ima tako dug vek trajanja, šta je onda sa modelom Nokia N78, budući da je to kopija prethodno pomenutom modela, koji uz to ima lošiju kameru, ali ima FP2 i nove mogućnosti. To je ono što izjednačava ova dva modela.

  Ulažući u Nokia-u N82 kao najprodavanjiji aparat u ovom segmentu, Nokia je proizvela više jedinica N82 nego što tržište može prihvatiti. To je još jedan dokaz da postoji više ovih aparata koji samo skupljaju prašinu u raznim skladištima nego N82 aparata koji se nalaze u prodaji. Neki će možda steći utisak da ovaj model ima veoma lošu prodaju, međutim, to nikako nije tačno. U poređenju sa konkurencijom ovaj model je bio veliki uspeh po pitanju cene. Ipak, Nokia je bila optimističnija kada je u pitanju prodaja N82, pa je zbog toga tržište prepunjeno.

  Još jedna stvar koju je potrebno uzeti u obzir je pitanje da li će FP2 biti veliki podstrek za kupovinu. Kompanija Nokia veruje da će ovakav update privući veliki broj ljudi, naročito vlasnika aparata Nokia N73. Nije ni važno da li će se odlučiti za N78 ili N82. U prvom slučaju, presudiće softver dok će u drugom presuditi kamera. Međutim, čini se da se sve veći broj korisnika odlučuje za FP2. Realnost je mnogo manje složena nego što to izgleda – samo nekoliko korisnika je zapravo svesno šta kupuje i šta se nalazi unutar telefona. Prednosti dubokog razmišljanja o kupovini relativno su male kada je reč o ovom segmentu.

  Imajući to u vidu možemo očekivati i skora sniženja modela N78 jer će u suprotnom prodaja sigurno biti zaustavljena. Na osnovu toga što je N78 nov model i načina na koji distributivni lanac radi, Nokia će imati oko 2.5-3 meseca da podesi cenu N78 (moraće da snize cenu više nego što je to uobičajeno jer u protivnom neće imati smisla).

  Još jedna posledica je to što kompanija neće biti u mogućnosti da objavi update modela N82 sa novim bojama i sa FP2. Ovakav proizvod će se moći pronaći na tržištu samo sredinom 2008 godine, ali samo ako se „zvezde poklope“. Nokia sada ulazi u stadijum kada priprema update-ove za svoje proizvode naoružavajući ih sa FP2-specifičnim karakteristikama, dok njihova osnovna funkcionalnost ostaje slična originalnim ponudama. Dobar primer ovakvog pristupa je Nokia 5710 XpressMusic.

   Međutim, Nokia N78 već sada ima sva prava da ponese titulu najprihvaćenijeg S60 smart telefona. Predstojeće sniženje cena će sigurno povisiti prodaju, a smanjenje cene će doći onda kada se pojave nova rešenja sa FP2 (Nokia 5710, Nokia N88, itd). Postavlja se pitanje da li će Nokia predstaviti N6x uređaj koji je trenutno neumesan, po mom mišljenju. Trenutno sve njegove osobine karakterišu modeli koji će polagano da nestaju sa tržišta. Čitav ovaj preokret vezan za aparat Nokia N78 dovodi do zaključka da je neophodno da cena ovog telefona bude snižena u narednom periodu radi povećanja prodaje. Ukoliko do toga ne dođe tada će N78 jednostavno nestati sa tržišta, što je malo verovatno, a ukoliko mislite da je to Nokia-ina taktika, mislim da to nije kraj kakav su zamislili za N78. Cena ovog modela kod nas krece se oko 180 eura.

   


Dodaj komentar

Zapamti me