Nokia N81

Autor nokiaphones | 10 Nov, 2009

  Za kompaniju Nokia predstavljanje modela Nokia N81 je veoma značajan događaj budući da je to jedan od prviih uređaja koji poseduje prerađenu N-Gage platformu. Pored toga, u okviru Nokia-inog opsega ovaj model ima poziciju najpristupačnijeg uređaja budući da pod jednim krovom obuhvata muziku, igre i slike. Da ne bi predstavljao direktnog konkurenta modelima N95 i N95 8Gb, ovaj uređaj ne poseduje GPS risiver ali N81 se isporučuje sa lokalnim mapama što se može protumačiti i određenom vrstom podsećanja da je Nokia brendirani risiver uvek dostupan.

  Proizvodna linija N serije sada ima veliki broj različitih članova. Nokia pokušava da neke uređaje iznese na masovno tržište korišćenjem neobičnog i dopadljivog dizajna i jakim reklamnim kampanjama kao što je ona za Nokia-u N76. Drugi deo njihove ponude, sa druge strane, odiše velikim brojem korisnih karakteristika u cilju ispunjavanja zahteva onih korisnika koji se premišljaju po pitanju novih telefona a funkcionalnost im je prva na isti. Postoje i dve podklase: osnovno i poboljšano izdanje. Primer modela N95 i N95 8Gb pokazuje da količina memorije nije jedina stvar koja ih razlikuje – kod modela 8Gb količina RAM-a je takođe izmenjena. Sada se više radi o atraktivnijoj varijanti modela sa velikim brojem nedostataka nego kod originalnog uređaja. Osim toga, Nokia N81 nalazi se van tog opsega – obe verzije ovog telefona dele isti hardver i prilično su slični po pitanju korišćenih materijala a štaviše istovremeno su se pojavili na tržištu.

  Ovaj aparat namenjen je mlađoj populaciji, uz fokusiranje na mlade muškarce godina između 22 i 30, dok stariji korisnici i dame ovaj put nisu uzeti u obzir. Ono na šta kompanija računa kada je u pitanju N81 jeste njegov odeljak za igre, dok druge stvari i nisu toliko bitne. U određenim smislu ovaj model je prvi na ovom polju.

  Imajući u vidu činjenicu da je N81 dizajniran za mlade, nimalo nije čudno što poseduje ovakav oblik i dizajn. U kompaniji su se trudili da izrade praktičan i istovremeno koristan uređaj a na neki način su i uspeli.

  Čak i pre datuma objavljivanja modela Nokia N81, oko njega je izbio skandal. Naime, prvo je Orange odbio ovaj model da uvrsti u svoj portfolio budući da se najnoviji dodatak Nokia-jinoj proizvodnoj liniji isporučuje sa ugrađenim pristupom Nokia Music Store. U suštini, ovaj servis je bio direktan rival Orange-ovoj muzičkoj prodavnici „3“, a nakon njega i britanski operater je načinio isti potez. Međutim, Vodafone nije objavila da će odbaciti N81, ali i da mu neće obezbediti veliku i agresivnu reklamnu kampanju. Čini se da je ovo veoma važno za Nokia-ju i da uveliko utiče na dodatne servise.

  Treba imati u vidu činjenicu da su provajderi prodavali N95 sa pristupom za Nokia Music Store kao i da su ostvarili prilično veliki uspeh. Čini se se ova „zaboravnost“ provajdera odnosi samo na jedan broj određenih proizvoda. Nećemo se baviti time zašto je to tako budući da je jedina bitna stvar to da je N81 dostupan na svim tržištima.Ovaj model kod nas se može naći po ceni od oko 200 eura.


1 Komentari & 0 Trekbekovi od "Nokia N81"

  Fantastican telefon. Koristio sam ga godinu dana i bio sam prezadovoljan.

  Autor systemdoom 10 Nov 2009, 17:47
Dodaj komentar

Zapamti me