Nokia N82

Autor nokiaphones | 10 Nov, 2009

  Trenutno na tržištu možemo videti jedinstvenu situaciju u okviru koje Nokia ima tri „all-in-one“ uređaja da ponudi i koje prodaje po približno istoj ceni, ali se ova tri rešenja međusobno razlikuju.

  Model Nokia N82 je donekle neobičan ali se probio u Nokia-in konzistentni opseg i izazvao postavljanje prirodnog pitanja – postoji li ikakva realna potreba za ovim telefonom? Međutim, odgovor je tu, potrebno je samo malo bolje zagledati ga i uporediti ga sa vodećim modelom kompanije Sony Ericsson – Sony Ericsson K850i. To je ono što se Nokia spremala da uradi – da predstavi konkurentsko rešenje za K850i uz uporednu cenu, u formi S60 platforme. Govoreći u ime toga pogađate da sada Nokia brendirani uređaj koristi senzor kretanja za automatsku rotaciju menija i to ne samo u aplikaciji za kameru. Ksenonski blic N82 je samo još jedan od dodataka kada je reč o obradi slika. Ova dva modela imaju veliki broj zajedničkih karakteristika a Nokia je požurila sa predstavljanjem ovog modela, što nije tipično za ovu kompaniju – tako da sve ove činjenice dovode do zaključka da možda nešto nije u redu. Finski proizvođač morao je da predstavi svoje rešenje pre sezone praznika i da, na neki način, omete K850i. Teško je zasigurno reći, ali kako izgleda, čini se da je kompanija ispunila oba svoja cilja.

  Kada reč o korisnicima, ovaj model namenjen je onim korisnicima koji vode računa o stilu i tehnologiji, što je ista ciljna grupa kao i za N seriju telefona – Nokia N73, koja je do skoro predstavljala rivala modelu Sony Ericsson K800i, takođe pripada ovom segmentu. Očigledno se kompanija trudi da iskoristi popularnost modela N73 pozicioniranjem najnovijeg N82 u vidu odlične zamene za prethodni model – to je onako kako trenutno stvari stoje.

   Sa druge strane, ovaj model akcenat stavlja na odeljenje za obradu slike – njegova N-Gage funkcionalnost, kao i podrazumevane aplikacije za najnoviju generaciju S60 baziranih uređaja, samo ukazuje na to da je ovo još jedna „do-it-all“ ponuda sa izvanrednim mogućnostima kada je u pitanju fotografija.

  Ovaj model je dizajniran za one koji još uvek, iz nekog razloga, nisu kupili telefon Nokia N95 a potreban im je prilično dobar telefon sa moćnom kamerom. Takođe, svi oni korisnici koji traže candy-bar dizajn biće veoma zadovoljni sa N82 budući da ovaj uređaj karakteriše konvencionalni dizajn koji se čini neobičnim za N seriju.

   Njegovo ubrzano pojavljivanje takođe ukazuje na to da će se ovaj model ubrzo proširiti – po ceni veoma je sličan modelu Sony Ericsson K850i, što će sigurno dovesti do velike konkurencije između ova dva modela.

  Grupa potrošača koja traži pristojan telefon sa kamerom neće lako odabrati između telefona Nokia N82 i N95 8Gb, i pored toga što je 8Gb model sličan samo po pitanju forme, poklopca sočiva i ksenonskog blica – njegov kvalitet slike je prilično identičan sa onim koji nudi N95 8Gb, a hardver nije pretrpeo nikakve izmene. Cena ovog modela kod nas kreće se oko 300 eura.

Dodaj komentar

Zapamti me