Nokia N85

Autor nokiaphones | 10 Nov, 2009

  Na prvi pogled, pozicioniranje N85 modela u portfoliu kompanije Nokia može izgledati nejasno. Sudeći po njegovim tehničkim specifikacijama, čini se kao potpuna kopija Nokia N95 telefona, osim nekoliko stvari. Međutim, ovaj prvi utisak može da prevari. U suštini, N85 dolazi kao zamena za Nokia N95, koja je nedavno upgrade-ovanja u formi N95 8GB. Od tada N85 je superiorniji u odnosu na pomenuti model po svim bitnim pitanjima i jednostavno ga je kvalifikovati kao naslednika svih postojećih izdanja fenomenalnog N95.

  Kada se prvi put pojavio ovaj model se prodavao po prilično visokoj ceni dok se N85 mogao nabaviti po donekle nižoj ceni. Nije potrebna nikakva nauka da se shvati da su ovi konvergentni uređaji kreirani tako da budu u opsegu uređaja sa nižom cenom što će uveliko povećati njihovu prodaju. Nokia N85 će biti namenjena masovnom tržištu i ostaće jedna od ključnih ponuda kompanije Nokia kroz čitavu narednu godinu.

  Međutim, postavlja se pitanje koja će biti ciljna grupa modela N85? Zapravo, možemo definisati nekoliko korisničkih grupa:
  Vlasnici NokiaN95 (do nekog manjeg opsega – N95 8GB) koji su i dalje zadovoljni onim što njihov telefon ima da ponudi ali traže odgovarajuću zamenu, ukoliko je moguće u što sličnijoj formi. Iako ih neće biti puno, ova grupa će ipak biti velika tako da je ne možemo zanemariti.
  Novi korisnici – ovi korisnici će biti glavni kada je u pitanju Nokia N85. Moramo uzeti u obzir činjenicu da ovu grupu čine ljudi kojima originalna Nokia N95 nije bila najbolji izbor po pitanju ekonomije zbog njene visoke cene a koji sada smatraju da je ovaj model suviše zastareo i samim tim izgubio svoj šarm. Ipak, model N85 će ih ipak privući svojom cenom ali i time što je poznat kao all-in-one uređaj. Sve u svemu, to je veoma dobar izbor. Druga stvar koju je potrebno naglasiti jeste da ovi korisnici stavljaju Nokia-u na prvo mesto, ispred svih ostalih proizvođača i retko se oslanjaju na neke druge uređaje.
  Oni koji vole da menjaju telefone i oni koji žele da pređu na model N85 sa telefona nekog drugog proizvođača kao po pravilu traže najbolji odnos cena/kvalitet ali i najnovije trendove po pitanju tehnologije. Drugim rečima, oni ne zahtevaju postojeće rešenje sa najvećim brojem karakteristika ali su veoma blizu toga. Nemojte misliti da ćemo sada da pišemo o ovim zaluđenicima po pitanju tehnologije – ni u kom slučaju. Često korisnici u ovoj grupi ne znaju mnogo toga o mobilnim telefonima, oni se jednostavno fokusiraju na jedan opseg cena i funkcionalnosti i to uzimaju kao polaznu tačku.
  Po pitanju tehnike N85 nije popularniji od N95 ali moramo shvatiti da se on tek pojavio. Samo određeni broj tehnički potkovanih korisnika će ga zapravo kupiti a to je i jedna od najvećih razlika između ova dva telefona. U suštini, to je ono što karakteriše jaz između masovnog tržišta i samostalnih segmenata. I dok je N95 uspeo da se popne na sam vrh usled nekih srećnih okolnosti, N85 je dizajnirana tako da potuče sve rekorde na prvom mestu.

  Izostavili smo sekundarne grupe sa namerom, budući da one nisu toliko važne. Kada je predstavila zamenu za N95, Nokia je sve spremila da je povuče sa tržišta. Oba telefona će biti zadržana u narednih šest meseci dok će cena N85 biti donekle viša na samom startu. Na taj način će preuzeti određeni deo tržišta modelu N95 i to sve zahvaljujući superiornim funkcijama.

  Hajde sada da vidimo da li samea Nokia može ponuditi telefone koji su bogatiji karakteristikama. U suštini, ne može – naravno, sada možete reći da je N96 poseban ali to bi bilo suviše reći budući da po pitanju funkcionalnosti nije bolji od N85 ni na jedan značajan način. Odlikuje ga blago veća dijagonala ekrana, tu nema sumnje, ali uz lošiji kvalitet slike. Podrška za DVB-H zajedno sa 16GB ugrađene memorije nije vredna tolike hvale. Osim toga (npr. u smislu kamere i funkcionalnosti) ova dva modela su u istom rangu. Pored toga, sigurno se sećate da smo već videli veliki broj uređaja N serije brendiranih telefona sa ugrađenim TV tjunerima koji su imali vrhunske oznake, međutim, nijedan od njih nije postao vrhunsko rešenje. Usled očiglednih razloga ova karakteristika je tada bila, i ostala, samo opcija.

  Ispostavlja se da već šest meseci Nokia ima samo jedan vodeći model u svojoj ponudi – N85. Opet ne treba uzeti zdravo za gotovo da je vodeći model onaj model koji poseduje najvišu oznaku ili onaj koji je najskuplji. Kao po pravilu, vodeći modeli su telefoni koji imaju sve ono što je potrebno za prodaju u velikom broju kao i za povećanje prisustva na tržištu. Na osnovu ove definicije N85 je Nokia-ino vodeće rešenje i tu nema nikakve sumnje.

  Drugo otvoreno pitanje je da li drugi proizvođači imaju neka rešenja koja mogu da se suprotstave N85. Motorola nema i sigurno je da u skorije vreme neće predstaviti telefon koji može parirati N85. Sony Ericsson je predstavio svoj C905 kao ultimativni telefon sa 8MP kamerom ali kada razmišljate o tome da ima sličnu cenu kao N85, sigurno je da će izgubiti na svakom polju (osim po pitanju kamere) – kvalitet muzike, radio, dodatne aplikacije, ekran, navigacija, čega god se setite. U suštini, ovi telefoni su u dvema različitim kategorijama za koje se desilo da imaju slične cene.

  Može zvučati čudno ali najveći rival N85 će biti Nokia N79 budući da ova dva modela nemaju konkurenciju u svojim respektivnim kategorijama. Model N79 će biti odabran od strane konzervativnijih korisnika koji nisu preterano naklonjeni telefonima sa kliznim mehanizmom. Ovaj model sekod nas naći po ceni od oko 250 eura.


3 Komentari & 0 Trekbekovi od "Nokia N85"

  e ova je odlicna..bas po mom ukusu.. :))

  Autor marijaa 13 Nov 2009, 14:48

  Prelepa,elegantna..:)))

  Autor mojljubimac 16 Nov 2009, 21:34

  Extra telefon......

  Autor sanja2106 17 Nov 2009, 15:09
Dodaj komentar

Zapamti me