Nokia N79

Autor nokiaphones | 10 Nov, 2009

    Da bi odgovorili na pitanje o čemu je zapravo reč kod modela Nokia N79 prvo ćemo morati da shvatimo koji model dolazi kao zamena. Iako poseduje veliku sličnost sa N78, ciljna grupa za ovaj model je potpuno drugačija. Ono što pokušavamo da kažemo jeste da je N79 ovde da zauzme mesto najprodavanijeg uređaja N serije do danas – N73 kao i svih njegovih nastavaka. Kada sada pogledamo kako je N73 bila predstavljena pre skoro dve godine nudeći najbolju kameru po veoma povoljnoj ceni, Nokia N79 radi upravo istu stvar pružajući 5MP modul kamere zajedno sa N78 baziranim hardverom i softverom.

    Što se tiče plana kompanije Nokia, ciljna grupa za ovaj model označena je kao grupa korisnika koja vodi računa po pitanju tehnologije. U našem testu modela N78 razmišljali smo o različitim scenarijima za ovaj telefon ali svaki od njih zahteva da Nokia snizi svoje cene tako da bude prihvatljiviji u pogledu hegemonije N82. Međutim, njima nije bio potreban ovakav savet a N79 je služila kao zamena ne samo za N73 već i za N78. Sve u svemu, ovaj segment je dostigao nivo zasićenja u okviru kojeg veliki broj ponuda jednostavno ne može da parira pa će neke od njih jednostavno morati biti povučene. Srećom po kompaniju Nokia, čini se da je N79 u svojoj punoj snazi budući da nudi pristojni set karakteristika po adekvatnoj ceni. Čak i bez dalje redukcije cene Nokia N79 ima sve što je potrebno da osigura svoje mesto na policama maloprodajnih objekata za dug vremenski period; naročito od kada je Nokia N82 postala stvar prošlosti – iako Nokia još uvek nije istrošila sav svoj potencijal, definitivno će im se to uskoro desiti. Iako uvek postoji opcija sniženja cene to nije najbolji način da neki uređaj opstane uz održavanje prihvatljive zarade.

    Povrh toga, N79 je direktan konkurent sa Nokia N85 u smislu da nastupa kao manje sofisticirana verzija ovog drugog modela namenjena svim onima koji nisu zainteresovani za telefone sa kliznim mehanizmom. U poređenju sa N85 ovaj model poseduje slabiji ekran i manje opcija u okviru svog prodajnog pakovanja ali što se hardvera i karakteristika tiče nikako se ne razlikuju. Osnovna linija je da je Nokia N79 namenjena onim ljudima koji traže najbolji odnos cena/kvalitet i u tom smislu N79 nema premca u ovkiru opsega svoje cene ali sigurno je da neće ponoviti ovaj status u toku 2009. godine. Međutim, preostaje samo jedno pitanje a to je da li će premašiti prodaju modela N73 – nama se čini da će najverovatnije tako biti. U našim radnjama se može naći po cenama koje se kreću oko 250 eura.

     


Dodaj komentar

Zapamti me